top of page

מ' זה מנהל- וגם מה כדאי לכם לדעת בנושא


תעצמו רגע את העיניים.

תחשבו על הסופר, בית הספר של הילדים, הבנק או העיריה שלכם.

תדיימנו את הפעם האחרונה שביקרתם שם ותתמקדו לרגע על מה קורה שם.

איך הדברים עובדים במקום הזה ?

את מי אתם רואים נמצא שם?

אם המחשבות היו רצות כמעין סרט, הוא היה מורכב ממקומות שונים, ארגונים שונים, פעילויות אחרות.

לא משנה איזה ארגון בחרתם –זה שעוסק בחינוך, בכספים, אולי קניון? – לכל אלו יש דבר משותף- בכולם יש מנהלים.

כן, זה התפקיד שמצד אחד כל כך נפוץ ומצד שני הוא תמיד קצת לא ברור.


כשאני חושבת כמה מזמן מהעבודה עם מנהלים מוקדש לפצח את התפקיד הניהולי, אני מגיעה למאות של שעות ואני לא מגזימה. זה נושא שתמיד מעניין, מעורר מחשבה וגם, מאוד מאתגר. מנהלים חדשים וגם כאלו שהם ותיקים, מקדישים לכך זמן מהיום שלהם. תקשורת עם עובד חדש או קולגה, הנעת הקבוצה או שינויים תכופים בדרישות - יכולים להפנות לפתע את תשומת הלב לפינה הזו בה יושבות בשקט השאלות לגבי איך עושים את זה נכון?

היה לי ברור, אחרי עוד שיחה כזו, שכנראה הגיע הזמן להקדיש את הפוסט הזה למנהל (וכמובן גם למנהלת ) - ולשאלות הכי בסיסות לגבי התפקיד.

איך מגיעים מנהלים לעולם ?

ספויילר- אלו לא החסידה וגם לא הכרוב...

אין כיום ארגון שאין בו לפחות כמה מנהלים. הם אלו שמובילים ומרכזים את מה שקורה בצוות. מקשרים בין בכירים לבין עובדים בארגון. מסתכלים על הפעילות של היחידה שלהם ודואגים שתעבוד באופן חלק , מקצועי, שירותי ויעיל.

זה כל כך מובן שבארגונים יש מנהלים שנראה שתמיד היו שם.

כנראה שמנהלים זו לא המצאה של התקופה האחרונה .לאורך ההסטוריה היו מנהלים. כבר בספר שמות מוזכר תהליך הההקמה של מערך השופטים בישראל ע"י משה. הוא ממנה שם היררכיה ניהולית של שרי אלפים, שרי מאות וכו'. כלומר, מייצר מבנה ארגוני עם אנשים המפקחים. נכון, לא תמיד קראו להם 'מנהלים'. השיטות והתחומים שבהם עסקו היו מאוד שונים ממה שקורה היום. אם בוחנים את הפעולות שביצעו - הם היו אחראים, פיקחו, תיעדו ועד מגוון נרחב של דברים. המחשבה שיש גורם שאינו מבצע בעצמו את העבודה אלא אחראי על אחרים - היא כבר ממש הסטוריה. או כמו שאמר קהלת - אין חדש תחת השמש.

אחרי שהסכמנו שזה מושג ישן וותיק הגיע הזמן להתחיל לחקור אותו מעט. מה יותר מתאים מהשאלה הראשונה כיצד מנהל נולד?

למעשה, מנהל הוא עובד שהוכיח את עצמו בעבודה אותה ביצע. אפשר לדבר על המחוייבות והאיכפתיות שהפגין מעבר לאחרים. על התרומה שלו לארגון ובכלל, הוא זה שבלט לטובה מעל לעמיתים אחרים. התשובה של הארגון לכל הדברים הטובים שהוא עשה היא- קדימה בוא נבעט אותך למעלה בסולם הדרגות. והנה, מזל טוב- מנהל חדש הגיע לעולם!


ובמקום שבו נולד מנהל- נולדות גם השאלה עכשיו מה?

מנהל- זה עוד מאותו דבר ?

התשובה היא לא! – ממש לא.

ההבנה הזו מבלבלת מעט. כי מה שהיה לפני דקה הכי חשוב ועליו הייתה גאוותך הוא כבר רק חלק ממי שאתה צריך להיות וממה שצריך לעשות. ניהול, הוא נתיב חדש ושונה. אתה לא עוסק בלמכור יותר בעצמך (אם היית איש מכירות), או לפתח בעצמך מוצר או תוכנה או כל דבר אחר. אתה משהו חדש עכשיו....

עכשיו אתה מנהיג אחרים.


מכיון שזה נתיב חדש- צריך להסתכל על התפקיד ועל המטרה שלו מנקודת מבט חדשה. כמו כל דבר, צריך להגיד את האמת- זהו תהליך ההתפתחות ולמידה. אין זבנג וגמרנו, אין את מקל הקסמים של הארי פוטר או כל הגלימה של סופרמן. זה גם ההסברמדוע יש כל כך הרבה תכניות ותכנים שמטרתם ללמד מנהלים איך לנהל. ההתפתחות הזו נכונה ורלבנטית לאורך התפקידים השונים ולא רק בנקודת זמן אחת.

אני לא מאמינה באמרות של "היא נולדה מנהלת" "יש לו כשרון טבעי"- כמו בכל דבר זה כיף ומקל שיש לך תכונות ויכולות מסויימות מההתחלה- אבל הדבר החשוב זה לעבוד בניהול. כן כן, לעבוד באיך מנהלים, להקדיש זמן לפיתוח עצמי ורכישת כלים וידע ניהולי זה עולם חדש שצריך לגלות. קחו כמה דקות ותנו לעצמכם לפתוח בצעד אחד שיביא אותכם הלאה.

הצעד הכי חשוב כדי להיות מנהל מוצלח מה שאני עומדת לכתוב, הוא פשוט ולא לוקח הרבה זמן. ככה אני אוהבת את התשובות לשאלות האלו - פשוטות מהירות וקלות ליישום.

בלי יותר מדי מילים מיותרות.

הדבר הראשון שאני ממליצה למי שעוסק בניהול זה .. תופים בבקשה..

לעצור רגע ולשאול שאלה פשוטה ביותר:

מה היו החוזקות של מנהלים טובים שפגשתם בעבר, שבזכות כך אתם זוכרים אותם היום ?

תעשו לכם רשימה עם לפחות 4-5 נקודות. התשובה הזו מעלה הרבה מידע ותובנות. עכשיו תחשבו ותעריכו את עצמכם- עד כמה אתם יודעים לעשות/נוהגים להביא לידי ביטוי את כל הדברים שרשמתם?

הנה יש לכם מקום להתחיל להסתכל עליו ולעבוד !

אשמח לשיתוף של התובנות שלכם - מה היו החוזקים של המנהלים שלכם?

7 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page